Tillverkat i Afrika för framtid i Afrika

Made in Africa makes the future for Africa
Tillverkat i Afrika för framtid i Afrika

Afrika är rikt på råvaror – men när inte tillverkningen sker i Afrika, blir inte Afrika rikt. Exporten av råvaror gör att Afrika går miste om förädlingsvärdet, förblir beroende av import av konsumtions- och kapitalvaror. Dessutom förlorar Afrika teknisk utveckling och arbetstillfällen för en befolkning som enligt FN kommer att fördubblas åren 2017 fram till 2050.
La Maison Afrique FAIR TRADE fokuserar på varor med högt förädlingsvärde, handlar inte med råvaror. Det koloniala handelsmönstret byggde på att Afrika var råvaruleverantör. Vi arbetar för förändring.
Foto visar barnhatt flätad av lokala, soltorkade naturvit raffiapalmblad. Färgämne som används uppfyller krav på miljö och hälsa. En av kvinnorna som flätat (Madame Clarisse Razanadrazery) syns tillsammans med en tös vars framtid tillverkningen bidrar till. 
FN’s prognos för befolkningsutvecklingen presenteras i publikation ” World Population Prospects Key findings & advance tables 2017 ”. Världens befolkning förväntas öka från 7,55 billioner 2017 till 9,77 billioner 2050. Afrikas befolkning förväntas fördubblas från nuvarande 1,26 billioner till 2,53 billioner.

Afrikas snabbt växande befolkning innebär att 450 miljoner arbetstillfällen behöver skapas under de kommande 20 åren. Färre än en fjärdedel av dessa arbetstillfällen kommer, enligt rapporten ”Africa Competitiveness Report 2017” sammanställd av Africa Development Bank (ADB), World Economic Forum och Världsbanken, att skapas med nuvarande policys. Kortsiktigt behövs t ex utveckling av förädlingskedjor till råvaruutvinning för att åstadkomma ekonomisk diversifiering, sektorspecifika reformer i arbetsintensiva sektorer såsom jordbruk, byggnation och mikroföretag. Långsiktigt behövs t ex starkare institutioner för genomförandet att reformer, förbättrad infrastruktur. Rapporten publicerades 4 maj 2017, kan laddas ner i sin helhet som pdf-fil.

För att förstå Afrika i dag är det viktigt att känna till dess historia. Dokumentären ” How the Europeans Divided Africa ” av den välkände experten på Afrikas historia, Basil Davidson, berättar om hur de Europeiska kolonialmakterna delade upp Afrika och därefter exploaterade genom ett handelsmönster där Afrika var råvaruleverantör.

Sammanfattningsvis: Handla varor TILLVERKADE i Afrika för framtid i Afrika.

När skall Europa börja amortera på den koloniala skulden? Räntor?

Hantverk från Madagaskar med respekt för natur, människa och tradition. Fair Trade hattar, väskor, present och interiör. Genuint hantverk med ekologi i fokus. Grossist

La Maison Afrique FAIR TRADE

  • +46 (0) 706017777
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Trustorps Gård
    311 65 Vessigebro
    SVERIGE

  • VAT/Orgnr: SE556526323201