Handvävda soltorkade blad från raffia-palmen blir material för många olika hantverkare

Foton nedan visar steg för steg hur soltorkade blad från raffiapalmen färgas, delas på längden, knyts samman, lindas på spole, vävs för hand i hantverkarnas egentillverkade vävstolar för att bli till ett mycket användbart material (rabane) för många andra hantverkare, t ex hattmakare och väsktillverkare.
Vävningen av raffia är väldokumenterad sedan 1800-talet, men kan förmodas ha en mycket längre historia på Madagaskar. Att väva raffia palmblad är alltjämt ett hantverk som bedrivs på landsbygden, där det utgör ett komplement till självhushållningsekonomin. Det är främst kvinnorna som väver. Det finns på Madagaskar vissa orter som gjort sig kända som speciellt skickliga m a p att väva raffiapalmblad: Andramasina, Ambatomanga, Fanandriana. Foton nedan kommer från en av dessa orter (Andramasina). Efter foton på beredning och vävning av raffia, följer foton på hantverkare som i sina ateljéer använder den färdiga väven (rabane) i tillverkning av t ex hattar, väskor, rosor. - Produkter som alla är genuina hantverksprodukter i La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment.

Hantverk från Madagaskar med respekt för natur, människa och tradition. Fair Trade hattar, väskor, present och interiör. Genuint hantverk med ekologi i fokus. Grossist

La Maison Afrique FAIR TRADE

  • +46 (0) 706017777
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Trustorps Gård
    311 65 Vessigebro
    SVERIGE

  • VAT/Orgnr: SE556526323201