Fair Trade solhattar – stil & funktion

Huvudsaker

Välj Fair Trade solhatt för solskydd
- men även för miljöomsorg, fattigdomsbekämpning, jämställdhet.
Glöm inte bort huvudsakerna.

Miljöomsorg, fattigdomsbekämpning, jämställdhet
Solhattarna i La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment är alla handgjorda av hantverkarnas lokalt växande naturfibrer; raffiapalmblad, halvgräs, sisal. Hantverkarna är kvinnor på den madagaskiska landsbygden. Madagaskar är ett av världens allra fattigaste länder – och på landsbygden är situationen sämst vad gäller ekonomi (störst andel lever i extrem fattigdom) såväl som infrastruktur (brist på vägar, vatten, elektricitet). Förhållandena gör det extra viktigt att ge kvinnor möjlighet att använda sin hantverksskicklighet till att få ökade ekonomiska inkomster och egenmakt. Madagaskar är också ett av de länder i världen som drabbas värst av den pågående klimatförändringen; förvärrade cykloner och översvämningar parallellt med flerårig torka i syd. Att ta vara på lokala naturfibrer som material, soltorkning och hantverkskunnande som tillverkningsprocess är bra ur klimathänseende – och för att bidra till klimaträttvisa där den behövs som mest.
Mer på detta tema på La Maison Afrique FAIR TRADE hemsida menyrubrik "Fair Trade hantverk för Hållbar Utveckling”.  Se även Europakommissionens artikel 24 april 2024 rubricerad “Madagascar’s forgotten crisis: poverty and hunger on the front line of climate change” 

Solskydd – behövs det (också)?
UV-strålning
Solhattar skyddar mot solens UV-strålning. WHO skriver angående UV-strålning, citat: ”Förutom de välkända korttidseffekterna av överexponering för solen som solbränna eller allergiska reaktioner, utgör långtidseffekter en livslång fara för din hälsa. Överexponering för UV-strålning påverkar din hud, dina ögon och förmodligen ditt immunförsvar. Många människor glömmer att effekterna av exponering för UV-strålning ackumuleras under en livstid. Ditt solexponeringsbeteende nu avgör dina chanser att utveckla hudcancer eller grå starr senare i livet! Förekomsten av hudcancer är starkt korrelerad med varaktigheten och frekvensen av solexponering.” 

Solsting och värmeslag
Solhatt förebygger att du drabbas av solsting eller värmeslag. Kry skriver angående solsting och värmeslag att solsting inträffar när kroppen blir överhettad på grund av för mycket exponering av solen och/eller höga temperaturer. Symptomen på solsting kan vara illamående, huvudvärk, yrsel, svaghet, muskelkramper och ibland medvetandeförlust. Det är viktigt att agera snabbt vid de första tecknen på solsting för att undvika allvarliga komplikationer. Det bästa sättet att undvika solsting är att vidta förebyggande åtgärder. Tips som anges är t ex att använda solhatt. 

Att välja bästa solhatt för solskydd.
Det finns flera faktorer att tänka på:
1) Hattens material
Naturfibrer andas, vilket ger behagligt svalkande skugga. Syntetiska material fungerar inte på samma sätt.
Effektivast skydd mot solinstrålning ger en tät väv/flätning/virkning (men då förloras en del av luftgenomströmningen).

2) Hattmodell
 En bredbrättad hade ger bästa solskydd åt ansikte såväl som hals, nacke och axlar. Hatt ger bättre solskydd än keps.

3) Hattens färg
Hattar i ljusa färger ger bäst svalka och ger bättre skydd mot överhettning.

Materialen i La Maison Afrique FAIR TRADE hattar.
Samtliga hattar i La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment är tillverkade av naturfibrer. Naturfibrer andas och är därför behagliga i sommarvärmen. Flertalet hattar är av ofärgade fibrer (naturvita eller naturgröna). I de fall färgämnen använts uppfyller dessa krav för miljö och hälsa.
Naturfibrerna ger även hattarna en tidlös skönhet och stil.
Mer om de olika materialen nedan.

hattar av raffia fairtrade hantverkRaffiapalmblad
Raffiapalmen ”Arecaceae Raphia farinifera” är en av 26 arter av raffia palmsläktet vilka är inhemska i Afrika och Madagaskar. Raffiapalmen farinifera frodas på Madagaskars varma och fuktiga kuster och har en av palmvärldens längsta blad; fjäderformade, ca 20 meter långa. Skörden görs genom kontinuerlig beskärning av palmernas nya skott. Detta innebär ett hållbart bruk av palmerna vars livslängd är ca 25 år. De soltorkade raffiapalmbladen är välkända som material till kvalitetshattar. Raffiapalmbladen är smidigare, spänstigare och flexiblare än t ex halm etc grässtrån. Raffiapalmbladens kvalitet möjliggör användning för en mångfald av hantverkstekniker med resultat som imponerar. barnhatt raffia naturI La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment finns hattar virkade av raffiapalmblad såväl som flätade i olika mönster eller sydda av ett material bestående av raffiapalmblad som handvävts. fairtrade solhatt handvavda raffiapalmbladHantverket att handväva raffiapalmblad förtjänar uppmärksamhet för det omfattande arbetet med att bereda materialet (palmbladen delas på längden, knyts samman före det att rullas upp på en spole etc), för att det är ett kvinnohantverk med lång tradition på specifika orter på den madagaskiska landsbygden – och för att resultatet är så fint för tillverkning av hattar. Raffiaväven är mycket smidig och vacker. Raffiaväv används inte bara till hattar, utan även till väskor m fl bruks- och konsthantverk. solhatt och korgvaska raffiapalmbladI La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment finns väskor handgjorda av vävd raffia såväl som flätade av raffia.

 fairtrade tradgardshattHalvgräs
Olika sorters vassliknande halvgräs är betydelsefulla som material i brukshantverk på Madagaskar, t ex flätning av hattar. På Madagaskars östkust är det ofta Lepironia articulata (lokalt benämnd ”Penjy”) som används, på höglandet är det ofta Scirpus corymbosus (lokalt benämnd ”Ravindahasa”). Båda arterna växer i och vid vatten samt är vanligt förekommande i länder kring Indiska Oceanen. Skörden görs för hand och efter skörd återväxer halvgräsen från sina stora rotsystem. Halvgräset soltorkas före det att det flätas. fairtrade barnhatt naturI La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment finns hattar flätade av halvgräs; Chapeau Jardin (för vuxna) och Chapeau Petit Jardin (för barn). Som namnen indikerar passar dessa naturgröna hattar utmärkt som trädgårdshattar.
I La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment finns även axelväskor flätade av samma sorts halvgräs.

 

 

fairtrade sisalhattSisal
Sisalplantan (Agave Sisalana) är mycket tålig; resistent mot sjukdomar, låga krav på vatten och näring. Sisalplantan kan skördas året om under många år. Fibrerna i La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment kommer dessutom från sisal som växer där hantverkarna bor och den växer utan konstbevattning eller bekämpningsmedel. Liksom plantan är sisalfibern mycket hållbar: Sisal tål slitage i vått-och-torrt. I La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment finns hattar virkade av sisal samt även väskor makramé-knutna av sisal och korgväskor med utsida av vävd sisal.

Se samtliga hattar i La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment under menyrubrik "Hattar". 

Solhattar – Vad skriver modepressen våren 2024?
Tidningen Femina skriver under rubriken ”Solhatt dam 2024 – sommarens finaste köp”: - En solhatt är inte bara en av sommarens snyggaste utan också mest praktiska accessoarer. Hatten kan lyfta din look, samtidigt som du får extra UV-skydd – kort sagt en riktig win win!” 
Modetidningen Elle rapporterar från vårens modevecka i Paris att: ”Det blir en höst i hatt 2024, det är en sak som är säker. Franska modehuset Chanels visning visar oss vägen – och levererar ett stilknep att kopiera i sommar!”

Notering: Vårens modeveckor visar kommande hösts mode, höstens modeveckor visar kommande vårs mode. Så vad visade modeveckan i Paris hösten 2023 inför innevarande vår och sommar? Women’s Wear Daily rapporterade under rubriken; “Statement Hats on the Runways and Front Rows of Paris Fashion Week”. " - Hats were a must-have accessory for this season at Paris Fashion Week, whether it came to the runways or the front rows.”


Stråhattens historia
En av de första bildskildringarna av en stråhatt förekommer i en gravmålning från Thebe, Egypten, som visar en man som bär en konisk stråhatt, daterad till omkring 3200 f.Kr. Hattar bars ofta i det gamla Egypten.
Även om det inte finns många officiellt dokumenterade användning hattar dessförinnan, så var de förmodligen vanliga. (Den 27 000 till 30 000 år gamla figurinen Venus of Willendorf kanske foreställer en kvinna i hatt. BBC News rapporterar under rubriken: World's oldest hat revealed )
I Europa var stråhatten en praktisk och viktig accessoar för bönder alltsedan medeltiden. Hatten var flätad av halm eller vass och hade breda brätten för att män och kvinnor som t ex arbetade på fälten många timmar i sträck skulle få skydd från solen.
Under 1600-talets blev stråhatten en modeaccessoar vars popularitet spreds sig. Tillverkningen och handeln med halmhattar blev t ex en viktig inkomstkälla i norra Italien.  Det var vid den här tiden som stråhattarna börjades förses med dekorationer, t ex blommor, band etc för att matcha elegant klädsel.
I t ex 1800-talets Frankrike började kvinnor använda rikt dekorerade stråhattar som ”Chapeau de Jardin” för promenader i trädgården eller under sociala kvällar. 

Klassiska stråhattar/solhattar

”Le Canotier” (Boater)
Le Canotier blev populär för både män och kvinnor under slutet av 1800-talet. Hatten har platt låg hattkulle, platt brätte och är dekorerad med band runt hattkullen. Vanligen flätad av halm. Hattmodellen popularitet spred sig snabbt i sportvärlden från initialt båtsport till cykling och ridning - samt även till kultur och modeikonen Coco Chanel.

Capelinhatten
Capelinhatten (Chapeau Capeline) är en bredbrättad damhatt. Brättet är mjukt, lätt att forma. Den av stråmaterial tillverkade Capelin hatten fick redan under 1700-talet rollen som solhatt för damer. Stråmaterialet är lätt och luftigt vilket gör att hatten är behaglig att soliga dagar. Capelinhatten är en elegant och ur solskyddssynpunkt mycket funktionell hatt – en hatt vars popularitet håller i sig genom tiderna.
Cartwheel hat
”Cartwheel hat” är ett annat exempel på bredbrättad damhatt, dock med skillnaden att mycket breda brättet inte har capelin hattens mjukhet/formbarhet. Cartwheel hattens popularitet tog sin början under 1900-talets första årtionde. Den har därefter återkommit under perioder och som ”showstopper” vid events. Cartwheel hatten kan vara tillverkad av strå såväl som andra material.
”Picture hat” är en annan benämning på modeller av damhattar med breda brätten (såsom capeline hatten eller cartwheel hat). Benämningen kan sägas härledas från hur det breda brättet ramar in ansiktet för att skapa en "bild".

Breton hatt
En Breton (eller Bretonne) är en damhatt med en rund hattkulle och en djup brätte som är vänd uppåt hela vägen runt, vilket exponerar ansiktet. Vanligtvis bärs den lutad bakåt på huvudet. Ofta knyts ett brett band runt kullen på denna stråhatt. Stilen dök först upp under detta namn på 1800-talet och sägs härröra från de stråhattar som traditionellt bärs av jordbruksarbetare i den franska regionen Bretagne. Hattmodellen gjorde en markerad come-back under 1960-talet – men är också en ever-green inom hattmodet.

”Panamahatten”
Sitt namn till trots har denna hatt sitt ursprung i Ecuador. När de spanska conquistadorerna anlände till Ecuador 1526 observerades invånarna i dess kustområden bära en brättelös hatt, vilken flätats av fibrerna från en palm. Med början under 1600-talet utvecklades hattflätning som en hantverksmässig näring längs den ecuadorianska kusten såväl som i små städer över hela Andinska bergskedjan. Verksamheten växte stadigt i Ecuador under 1600- och 1700-talen. Användning av termen Panamahatt kan hittas i publikationer från 1828, då även en omfattande export till USA av denna typ av hatt tog sin början. Panamahatten flätas av fibrer från Toquilla (Carludovica palmata). 
Panamahattens form motsvarar Fedorahattens, men den sistnämnda är vanligen tillverkad av filt material.

Cowboyhatten
Cowboyhatten med sitt breda brätte och höga hattkulle utgör en viktig symbol för nordamerikansk westernkultur i bred bemärkelse. Cowboyhattens material kan vara flätat strå, men även filt eller läder. John Batterson Stetson är krediterad för att under 1860-talet ha skapat den moderna amerikanska cowboyhatten.

Hantverk från Madagaskar med respekt för natur, människa och tradition. Fair Trade hattar, väskor, present och interiör. Genuint hantverk med ekologi i fokus. Grossist

La Maison Afrique FAIR TRADE

  • +46 (0) 706017777
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Trustorps Gård
    311 65 Vessigebro
    SVERIGE

  • VAT/Orgnr: SE556526323201