Internationella Kvinnodagen 8 mars 2022

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS 2022

Inför sommaren: Välj Fair Trade solhatt för solskydd - men också för miljöomsorg, fattigdomsbekämpning, jämställdhet. Glöm inte bort huvudsakerna.

På foto: Fair Trade solhatt flätad av hantverkarnas lokala naturfibrer: soltorkade, naturvita raffiapalmblad.Litet foto visar hantverkare Madame Clarisse med en av de små töser i byn vars framtid förbättras av mammornas hattillverkning. - Det handlar om kvinnors makt över sin situation och ekonomi … idag och som förebilder för döttrar. 

JÄMSTÄLLDHET IDAG FÖR EN HÅLLBAR MORGONDAG
Jämställdhet är inte bara en grundläggande mänsklig rättighet utan en nödvändig grund för en fredlig och Hållbar värld. Att främja jämställdhet i kontext av klimatkrisen är en av 2000-talets största globala utmaningar. FNs tema för den internationella kvinnodagen 2022 är "Jämställdhet i dag för en hållbar morgondag". Temat är ett erkännande av kvinnor och flickor som runt om i världen tar ledarskap för klimatanpassning och minskad klimatpåverkan – och därmed byggandet av en hållbar framtid för alla. 

KLIMATKRISEN
Klimatkrisen är inte "könsneutral". Kvinnor och flickor erfar de största effekterna av klimatförändringarna. Klimatkrisen förstärker ojämlikheter mellan könen och utgör specifika hot mot kvinnors försörjning, hälsa och säkerhet. Över hela världen är kvinnor mer beroende av - men har mindre tillgång till - naturresurser. I många regioner har kvinnor ett oproportionerligt ansvar för att säkra mat, vatten och bränsle. UN Women förklarar sambandet mellan jämställdhet och klimatförändring i artikel inför Internationella Kvinnodagen 2022.  

År 2022 har inletts med att Madagaskar har drabbats av två cykloner och två tropiska stormar under en månads tid: 22 januari tropiska stormen Ana, 5 februari cyklonen Batsirai, 15 februari tropiska stormen Dumako och 21 februari cyklonen Emnati. Stormar och cykloner som inneburit stora förluster i människoliv, förstörda hem och infrastruktur. ”Även om det är cyklonsäsong i Indiska oceanen, är det sällsynt att se fyra stormar träffa samma land inom loppet av fyra veckor”, säger Clare Nullis från Världsmeteorologiska organisationen (WMO) i FN's artikel, vilken även påminner om att flerårig torka sedan en tid tillbaka förorsakar hungersnöd i landets södra del: År 2021 var det fjärde året av torka och allt svårare hungersnöd i södra Madagaskar. Till följd av kombinationen torka och Covid19 bedöms den extrema fattigdomen i Madagaskar ha ökat till att omfatta 79,7 % av befolkningen under 2020.
Se menyval La Maison Afrique FAIR TRADE hantverk för Hållbar Utveckling för mer information om Fair Trade (Rättvis Handel) som ett bra verktyg för hållbar utveckling.

Hantverk från Madagaskar med respekt för natur, människa och tradition. Fair Trade hattar, väskor, present och interiör. Genuint hantverk med ekologi i fokus. Grossist

La Maison Afrique FAIR TRADE

  • +46 (0) 706017777
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Trustorps Gård
    311 65 Vessigebro
    SVERIGE

  • VAT/Orgnr: SE556526323201